Западната музика и култура, социалните медии, игрите и американските филми:

...
 Западната музика и култура, социалните медии, игрите и американските филми:
Коментари Харесай

Латиницата - табу. И всичко в Сърбия начаса ще се промени?

 Западната музика и просвета, обществените медии, игрите и американските филми: поради тях младите хора в Сърбия обръщат тил на кирилицата. Смятат я за " кофти " и отживяла. Ситуацията с нейната употреба реномираният държавен вестник " Политика " разказва с две думи: " Кирилицата през днешния ден - сред свещеното и светското писмо ". Сръбските младежи очевидно избират светското.
Сръбското държавно управление пък счита, че щом кирилицата бъде забравена, тоз час ще настъпи упадъкът на сръбската нация и - както към този момент информирахме по Дъждовни води - с цел да предотврати това, внесе предложение за нов езиков закон, според който потреблението й ще стане наложително в държавната администрация и в цялата обществена сфера. В университетите и учебните заведения потреблението на писмеността, основана през Х век от братята Кирил и Методий, също става наложителна. Латиницата се превръща в табу!

Законовите ограничения не свършват дотук. Предвижда се описанията на продуктите, напътствията за прилагане и гаранционните документи също да бъдат изписани на кирилица. Който нарушава наредбата, ще би трябвало да заплаща санкция в размер на един милион динара (8450 евро). На пръв взор тази сума не е огромна, само че в случай че я сравним със междинната месечна заплата в Сърбия, която е към 450 евро, картината наподобява напълно друга.

Без латиницата - и дори градовете ще се преобразят

С приложението на новия закон министерството на културата и образованието се надява напълно да промени образа на сръбските градове, защото сега имената на множеството магазини и реклами по комерсиалните улици са изписани на латиница. Конституцията на Сърбия определя кирилицата и латиницата за равностойни писмени системи, като всеки жител може да избира сред двете. Така беше до момента. Сега обаче кирилицата ще стане наложителна, а латиницата ще се употребява единствено за облекчение на туристите, т.е. тя ще се превърне в помощно средство.

За да притегли повече жители и търговци към самодейността, заместник-кметът на Белград Горан Вешич предлага пет на сто отстъпка от наемите и таксите на градските пространства и жилищата, в случай че притежателите трансформират фирмените си лога и реклами. " Моите условия към " Старбъкс ", да вземем за пример, бяха да прибавят името на компанията и на кирилица ", показва той

Критично настроени към държавното управление интелектуалци са възмутени и виждат в новия законопроект разрастване на националистическата агитация. Според тях, необятно публикуваната " национална просвета " е цялостна нелепост. " Колко жалка би трябвало да е една нация, щом идентичността й зависи от това с какви букви е написана рекламата ", споделя литературоведът Деян Илич. Логическото разследване от новия закон би било възбрана на непознатите езици на обществени  места, както и въвеждането на " езикова полиция ", считат критиците.

Новите езикови разпореждания ще се отнасят освен до Сърбия, а и до прилежащите Босна и Черна гора. Модерният вид на сръбската кирилица е създаден при започване на 19 век от филолога Вук Караджич. Той осъвременява езика за целия южнославянски регион, както и за народите, които постоянно са употребявали латински букви, като хърватите и словенците. Сред приятелите на полиглота Караджич са немските писатели Йохан Волфганг декор Гьоте, Йохан Готфрид Хердер и Якоб Грим.

аг, дпа, тб
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР